Destek, Direnç ve Trend Çizgisi nasıl çizilir?

Destek olmak için bu kanala katılın:
https://www.youtube.com/channel/UCNrTxj3Qq3OJ8QdUQZxQ9eQ/join

Destek ve direnç kavramları şüphesiz teknik analizin en çok konuşulan konularından birisidir. Fiyat hareketlerini analiz etmenin bir parçası olan bu terimler, analistler tarafından, bir varlığın fiyatının belirli bir yöne itilmesini önlemesi nedeniyle, grafiklerde fiyat seviyelerine atıfta bulunmak için kullanılır.
Destek ve direnç kavramları ilk başta basit kavramlar gibi gelebilir. Ancak grafiklerde bu seviyeler, çeşitli şekillerde karşınıza çıkabilir. Destek ve direnç kavramlarında ustalaşmak aslında göründüğü kadar kolay değildir.
Destek ve direnç seviyeleri, bir grafikte geçerli bir trendin duraklama veya tersine dönme noktalarını belirlemek için kullanılır. Destek, yoğun talep nedeniyle düşüş trendinin durmasının beklendiği durumlarda gerçekleşir. Varlıkların veya menkul kıymetlerin fiyatı düştükçe hisselere olan talep artar ve böylece destek hattı oluşur. Direnç, arz yoğunlaşması nedeniyle bir yükseliş trendinin geçici olarak durmasının beklendiği durumlarda ortaya çıkar. Bir destek ve direnç bölgesi belirlendikten sonra, bu fiyat seviyeleri potansiyel giriş veya çıkış noktaları olarak kullanılabilir. Çünkü bir fiyat destek veya direnç noktasına ulaştığında, iki şeyden birini yapar. Ya seviyeyi geçemez ve geri döner ya da fiyat seviyesini kırarak, bir sonraki destek veya direnç seviyesine ulaşana kadar ilerlemeye devam eder. Bazı işlemlerin zamanlaması, destek ve direnç bölgelerinin kırılmayacağı inancına dayanmaktadır. Bu sebeple, gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmek için piyasa psikolojisini bilmek önemlidir.
Peki destek ve direnç seviyelerini nasıl belirleyebiliriz?
Bunun birçok yöntemi var. Bunlardan bazıları trend çizgileri, hareketli ortalamalar ve Fibonacci Araçlarıdır.
Trend Çizgileri
Finansal varlıkların fiyatı, genellikle yukarı veya aşağı yönlü hareket halinde olduğu için, trend ve trend çizgileri kavramları oldukça önemlidir. Piyasa yukarı yönlü seyrederken, fiyat hareketi yavaşladıkça ve trend çizgisine geri dönmeye başladıkça direnç seviyeleri oluşur.
Trendler, Boğa Piyasası ve Ayı Piyasası olmak üzere ikiye ayrılır. Boğa Piyasası, finansal varlığın yükseliş trendinde olduğu yani fiyatların gelecekte iyimser bir ortamda seyredeceği ve yatırımcıların alıma geçeceği dönemdir. Yükselen Trend söz konusudur. Ayı piyasası, genellikle piyasaların karamsar durumda olduğu, fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu durumlarda kullanılır. Düşen trend söz konusudur.
Şimdi dilerseniz grafik üzerinde trend çizgisinin nasıl çizildiğine geçelim. Ekranda Dolar / Japon Yeni günlük grafik yer almaktadır. Görüldüğü üzere parite, 2018 yılı Nisan-Aralık ayları arasında yükseliş trendi içerisindedir.
Bir trend çizgisi, bir grafik üzerinde en az 2 fiyat noktasını birleştirir ve genellikle eğimli destek ve direnç alanlarını belirlemek için ileriye doğru uzanır. Yükselen trend çizerken, söz konusu fiyat noktaları, öncelikle fiyat grafiğinin oluşturduğu diplerde aranmalıdır. Grafiğimizde fiyatların daha yüksek dipler oluşturarak yükseldiği görülmektedir. Trend çizmek için 2 nokta yeterli iken grafikte 5 noktadan oluşan güzel bir yükselen trend örneği yer almaktadır. Bize düşen ise bu noktaları birleştiren bir doğru çizmektir. Bu doğru genellikle mum çubuklarının iğne uçlarından geçirilir. İğnelerin biraz içeride veya dışarıda kalması çok önemli değildir. Gördüğünüz gibi yükselen trend çizgimizi çizmiş olduk. Fiyat hareketini destekleyen pozitif bir eğime sahip olan çizgiler talebin arttığını göstermektedir. Fiyat hareketi bu çizginin üzerinde kaldığı sürece, yükseliş trendi var demektir. Yükselen trend çizgilerine ait alt bantlar, fiyatlarda görülen önemli destek seviyeleridir.
Bir trend çizgisi ne kadar çok test edilirse kırılmaya o kadar mahkumdur. Örneğimizde yer alan trend çizgimiz 5 kez test edilmiştir. Nihayet altıncı denemesinde kırılım gerçekleşmiş ve fiyatlarda aşağı yönlü sert bir hareketlenme görülmüştür. Destek seviyesinin aşağı yönlü kırılmasına “kırıp düşme” anlamına gelen Breakdown denir. Breakdown, yatırımcı için SAT sinyali anlamına gelir. Ancak hatalı sat sinyallerinden korunmak için, kırılımın hacimli gerçekleşmesi beklenmelidir. Bunun için Hacim İndikatörlerinden faydalanabilirsiniz. Grafikte görüldüğü gibi bu sinyalden sonra fiyatlar sert bir şekilde düşmüştür.

Recommended For You

About the Author: Isabel Rivera